Houtsoorten

Vuren

Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt ook wel vurenhout genoemd.

In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop.

De kleur van vuren is bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening. Na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin. Om verkleuring tegen te gaan dient de houtsoort snel afgewerkt te worden.

Rubberhout

(België) of rubberwood (Nederland) is een houtsoort afkomstig van de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis, familie Euphorbiaceae) die oorspronkelijk voorkwam in het Amazonewoud. Tegenwoordig wordt ze gekweekt in plantages in Zuidoost-Azië.

Het hout is gegolfd van draad en heeft kernhout en spinthout dat lichtcrèmig is van kleur. Het hout wordt gebruikt voor meubels, draaiwerk, parket en gebruiksvoorwerpen.

RubberhoutDoor het aanwezige latex kunnen bewerkingsinstrumenten aankoeken. Daarnaast is het ook gevoelig voor aantasting door Lyctus.

Beukenhout

Beuken of ook wel beukenhout is een houtsoort, een van de belangrijkste loofhoutsoorten voor de industrie in Nederland en België. Het is het hout van de beuk (Fagus sylvatica), een in vrijwel heel Europa algemene boomsoort. In delen van Azië, in Japan en in het oosten van Noord-Amerika komen soorten uit ditzelfde geslacht (Fagus) voor, waarvan het hout bij benadering dezelfde materiaaleigenschappen heeft.

Het moet niet verward worden met haagbeuken (van Carpinus betulus), hetgeen een andere houtsoort betreft.

BauBuche

Dankzij de buitengewoon hoge hardheid zijn met BauBuche aanzienlijk slankere onderdelen mogelijk dan met materiaal uit naaldhout. En de economische productietechnologie maakt het mogelijk dat constructies uit BauBuche op hetzelfde prijsniveau liggen als traditionele naaldhoutconstructies.

Eikenhout

Eiken (of eikenhout) is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.

Eikenhout

Eiken (of eikenhout) is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.